Destinationer
Kontakt
Favoriter
Husägare

Världens äldsta hjulångare seglar till Silkeborgsöarna

Det sägs att vart du än är i Danmark så kan du nå vattnet på bara en timme. Till Silkeborg tar det inte mer än tio minuter. Hela staden är omgiven av de vackra Silkeborgsöarna och vi har bestämt oss för att ta en segeltur till en av dem. Ta en tur med världens äldsta seglande hjulångare, Hjejlen.


Hjejlen-Himmelbjerget-4.jpg

Hjejlen ligger till kaj vid hamnen i Silkeborg. Foto: Campaya.dk

Från Silkeborg finns olika båtar och utflykter att välja mellan. Vi väljer turen ut till Juelsø, den går från Silkeborg till Himmelsberget. Man har kunnat åka denna rutt sedan 1861 och det är alltid den ursprungliga hjulångaren Hjejlen som seglar på rutten. Man har möjlighet att gå av och på vid flera platser på den här resan, bla vid Indelukket, Aqua eller De små fisk. 


Hjejlen-Himmelbjerget-13.jpg

Man kan njuta av resan under tak på Hjejlen. Foto: Campaya.dk

Vart kan man annars segla till?

Det finns 8 båtar att välja mellan från kajen i Silkeborg och de seglar inte bara till Himmelsberget men den är nog den mest populära turen. Man kan också välja en tur till Ry eller Laven. Turen mellen Silkeborg och Himmelsberget tar cirka en timme och 15 minuter. Båtarna är uppkallade efter fåglar och det finns förutom Hjejlen, Hejren, Mågen, Rylen, Ternen, Falken, Tranen och Turisten. Turisten är inte en fågel men har samma egenskaper. De ses ofta i stora flockar, speciellt omkring Hjejlen som är den mest populära bland de många båtarna. Om man önskar att segla med Hjejlen är det en bra idé att boka en plats i förväg då det under högsäsongen är många som gärna vill uppleva en tur med det gamla ångfartyget. 


Hjejlen-Himmelbjerget-2.jpg

Hejren vid kajen i Silkeborg

Med kol och rök till Himmelsberget 

Hjejlen är från 1861 och är inte mindre än väldens äldsta koleldade hjulångare som fortfarande är i drift. Denna koleldade ångare ska segla oss till en av Søhøjlandets andra stora attraktioner, Himmelsberget. Turen går genom Remstrup Å till Brassø och vidare till Borresø för att slutligen komma till Julsø där den lägger till vid foten av Himmelsberget. Det är en vacker segeltur som vi beger oss ut på. Inte bara naturen omkring sjöarna är vacker men också de många vackra villorna som ligger med hamnar och egna båtplatser vid sjöarna. Själva turen med Hjejlen är också en unik upplevelse. Det är som ett flytande museum där man får en inblick i det hårda arbete som tidigare var grunden för en segling. Man kan från däck följa med i eldarens tunga arbete vid elden för att hålla maskinen i gång samtidigt som Himmelsberget visar sig bakom den tjocka röken från skorstenen.


Hjejlen-Himmelbjerget-18.jpg

Turen kan njutas av från däck. Foto: Campaya.dk

Hjejlen-Himmelbjerget-16.jpg

Det lastas kol med handkraft. Foto: Campaya.dk

Då Hjejlen köptes för en mindre förmögenhet år 1861 av grundaren av pappersfabriken Michael Drewsen och andra aktörer fanns det varken järnväg eller väg till Silkeborg. När vi sitter här idag med utsikt över Søhøjlandet och med Himmelsberget i horisonten kan man nästan undra över varför man byggde både järnväg och väg hit. Det finns knappast något vackrare sätt att komma till Silkeborg än sjövägen med Hjejlens ångmaskin som ljuv musik i öronen. 


Hjejlen-Himmelbjerget.jpg

Det är en vacker tur från Silkeborg till Himmelsberget. Foto: Campaya.dk

Efter en dryg timmes segling kommer vi lugnt och stilla till vattensidan av Himmelsberget. Härifrån är det en tur på 1,2 km till toppen av Himmelsberget. Har man inte lust att gå upp på "berget", kan man njuta av en lunch, en kopp kaffe eller en glass på Hotell Julsø som ligger ett stenkast från kajen. Vi väljer dock att bestiga berget. 

Hjejlen-Himmelbjerget-33.jpg

Restaurang Juelsø. Foto: Campaya.dk


Tips till att segla med båtarna 

  • Om man önskar att segla med Hjejlen är det en bra idé att boka plats ombord på förhand. 


  • Alla båtar är övertäckta men det kan blåsa lite på vattnet så ta med en tröja-också på sommaren


  • Det är möjligt att ta med sig sin egen mat och dryck på turen. På de små båtarna finns det bord och bänkar att sitta vid och det är väldigt mysigt att njuta av lunchen ombord. 


  • På Hjejlen får man gärna ta med mat ombord men det finns inga bord att sitta vid. Man kan också köpa vatten och kaffe ombord på Hjejlen.